Predavanje dr.orl. Ljerke Karadža-Lapić i logopedice Antonie Banić-Jakelić

Na jednom u nizu odgojiteljskih vijeća, održanog u DV Vidici, ugostili smo dr.sc. Ljerku Karadža-Lapić, dr.med.spec.orl.subspec.fonijatar, zaposlenu u općoj bolnici Šibenik, te magistricu logopedije  Antoniu Banić Jakelić, zaposlenu u splitskoj bolnici.
Dr Ljerka održala je predavanje pod nazivom
“Kronični laringitis”
, a logopedica Antonia predavanje pod nazivom
“Moj glas=moj alat, kako zaštititi glas u vrtiću i školi”.

Cilj ovog predavanje bio je podučiti odgojitelje o važnosti brige za glasnice, kao jednim od bitnih alata za rad sa djecom.
Dr Lapić upoznala nas je sa mnogim oboljenjima glasnica koje nastaju uzrokovane mnogim čimbenicima kao šta su pušenje, nedovoljno konzumiranje tekućine ( koja podmazuje glasnice ), glasno govorenje, puno pričanja, suhoća prostorije u kojoj se boravi i slično.
Većina onog čemu su odgojitelji svakodnevno izloženi.
Logopedica nam je ukazala na sve veći broj djece kojima su logopedi potrebni, zbog raznih problema u govoru i izgovaranju riječi, a i činjenici da logopeda nedostaje.
I ma koliko to možda u prvom trenutku djeluje nepotrebno, al i odrasli ljudi, posebno oni kojima je glas alat, glumci, pjevači, učitelji, profesori, odgojitelji i slično, trebaju ” naučiti” pravilno koristiti glas, da bi ga sačuvali zdravim.
Prije svega naučiti pravilno disati, izgovarati riječi i štediti glasnice od naprezanja.
Po viđenju dr Ljerke i logopedice Antonie, na mnogim fakultetima takvih struka, trebalo bi i uvesti predmet u kojem se uči kako pravilno koristiti i očuvati glasnice i na takav način preduhitriti probleme koji nastaju u budućnosti.
Ovo zanimljivo, opušteno i korisno predavanje, nadamo se da će se ponoviti, a ovim putem zahvaljujemo dr i logopedici na njihovom odazivu na poziv naše ustanove. Hvala, bilo je odlično.

 

              

No Comments

Comments are closed.

To Top