Stjepana Radića 54, 22000 Šibenik

TEL: 022 332-703

Jaslice: 9,5 satni boravak 6:30-16:00/16:30

3 skupine

Voditeljica: Bernardica Ljutić

Vrtić: 9,5 satni boravak 6:30-16:00/16:30

5 skupina

Voditeljica: Duška Mikulandra

 

 

 

Obilježavanje rođendana Dražena Petrovića

 

Prigodnim programom kod spomenika Draženu Petroviću na Baldekinu obilježen je njegov 55. rođendan. Izaslanstva Grada Šibenika i Šibensko- kninske županije, sportskih klubova i udruga položila su cvijeće uz njegov spomenik u znak sjećanja na jednog od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša svih vremena čiji je život prerano završio u automobilskoj nesreći 1993. godine. Simboličnom gestom, puštanjem u zrak 55 balona i mi smo bili dio ove priče, zajedno sa djecom ostalih vrtića i osnovnih škola.

 

               

 

 

Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa

 

15. Listopada i mi smo sa našom djecom obilježili Međunarodni dan bijelog štapa.
U dogovoru sa korisnicima udruge slijepih i slabovidnih grada Šibenika, organizirali smo njihov posjet našem vrtiću.
S njima su došli i njihovi pratioci, pomagači, koji su djeci pokazali neke od stvari kojima se služe slijepi i slabovidni u svakodnevnom životu.
Djeca su se upoznala sa pojmom bijeli štap, šah za slijepe, privjeskom za kljuceve koji se ” odazivaju” na žvižduk, sa Brailleovim pismom, satom koji govori koliko je sati….
Cilj ovog susreta je ukazati djeci na postojanje različitosti, naučiti ih da pomažu onima koji ne mogu sami, te na važnost čuvanja vlastitog zdravlja.
Druženje je proteklo u vrlo dinamičnoj i zanimljivoj atmosferi. Djeca su postavljala pitanja, zatvorenih očiju pogađala šahovske figure, dodirivala pismo, na kraju su otpjevala nekoliko pjesmica.

 

                     

 

Avantura brokule i češnjaka

 

Naši predškolci u kazalištu, zajedno sa djecom drugih vrtića i osnovnih škola, odgledali su predstavu pod imenom
“Avantura brokule i češnjaka”.

U ovoj predstavi, djeca su pratila šta se događa sa hranom koja uđe u naše tijelo, te o važnosti uzimanja voća i povrća za bolje zdravlje.
Ujedno su naučila kako se kupuje karta, traži svoje mjesto i kako se u kazalištu treba ponašati.
 
              

 

Jesenski plodovi – predstava za djecu

 

U duhu jesenskih aktivnosti, u posjet su nam došla djeca iz OŠ Juraj Šižgorić , sa svojom učiteljicom Helenom Šarić. Održala su nam predstavu za djecu pod imenom Jesenski plodovi.
Dio školaraca i sami su pohađali naš vrtić, tako da radost i oduševljenje djece, prepoznavanje, nije izostalo ni sa jedne strane.
Lijepo je vidjeti tu našu djecu, koja su još od jasličke dobi bila dio našeg vrtića, a koja se sad pravi veliki školarci, koji su se sjetili na koji način bi mogli razveseliti našu malene.
Hvala učiteljici Heleni i naravno curama koje su izvele odličnu predstavu.
Dođite nam opet.

 

               

 

Posadi jedan cvijet, za ljepši svijet

 

Na agro sajmu u Skradinu, na našem izletu, dok smo gledali sve što nam se nudi tamo, primijetili smo da se prodaje i puno cvijeća.
Barba nam je objasnio sve o cvijetu kadifa, pa smo odlučili pokrenuti akciju „Posadi jedan cvijet, za ljepši svijet „ odnosno u naš mali vrtićki vrt posaditi baš to cvijeće, uz prigodnu poruku svima :

Veliki svijete, eko poruke šalje ti dijete, zadatak je stvarno lak
Voli more, šume, zrak.
Pričao mi vjetrić plah,
Šuma čuva zemljin dah.
Sadi cvijeće, nemoj bacati smeće,
za ljepši svijet

Posadi jedan cvijet.

 

               

 

Izlet u Skradin

 

Organizirali smo posjet Skradinu, u vrijeme otvaranja argo sajma, pa smo to iskoristili da pogledamo što se sve na tom sajmu može kupiti. Djecu su posebno očarale drvene igračke i drveni instrumenti.
Posjetili smo i radionicu pod naslovom „Nosi mi se zeleno“, u prostorijama N.P. Krka, gdje su nam djelatnici predstavili priču o žabama.
Na kraju su djeca bojala maske u obliku žabica, stavila ih na glavu i tako smo prošetali kroz Skradin, da se upoznamo sa tim malim prelijepim gradićem na rijeci Krki.

 

                                 

 

Tjedan ususret blagdanu Uskrs

 

U duhu nadolazećeg blagdana Uskrs, osim rada u svojim skupinama, cijeli smo tjedan posvetili zajedničkoj proslavi tog blagdana. Tako je svaka vrtićka skupina, a ima ih pet, osmislila prigodan program za svoje prijatelje. Svakog smo se dana okupili u našem prostoru hola, gdje su djeca djeci izvodila razne igrokaze, predstave, plesove, pjesmice, recitacije prigodnog sadržaja.
Bilo je odlično, kad djeca djeci pokazuju što su sve naučila, pažnja je odlična, publika više nego zadovoljna.

 

                        

 

Posjet izložbi lutaka

 

Kako je lutka česta u našem radu sa djecom, a djeca ih obožavaju, pružila nam se prigoda da posjetimo izložbu lutaka u našoj gradskoj knjižnici. Vidjeli smo tu štošta zanimljivo, bilo je tu sirena, vila, vještica, prinčeva…
U knjigu utisaka smo napisali da nam se lutke jako sviđaju, ali da našem gradu nedostaje pravo kazalište lutaka za djecu.
Nadamo se da će netko prepoznati našu sugestiju i da će u gradu koji je poznat po festivalu djece, stvoriti i kazalište lutaka.

 

               

 

Rimske legije-radionica za maškare

 

Ove smo godine pod pokroviteljstvom N.P. Krka, u maškaranoj povorci bili rimski legionari i rimske dame. Trebalo je izraditi mnoštvo stvari, pa smo pozvali roditelje na radionicu na kojoj su prisustvovali i učili nas kako izraditi sve što nam treba, sami djelatnici iz N.P. Krka.
Izradili smo mačeve, oklope, kacige, kopče na haljinama za djevojčice i krune za
njihove glavice.
Radionica je protekla u vrlo zanimljivoj atmosferi, roditelji su zajedno sa svojom djecom izradila potrebne kostime.

 

                  

 

Predstava- “Čarobna pahuljica”

 

Posjetilo nas je kazalište Bumerang iz Splita sa lutkarskom predstavom „Čarobna pahuljica“. Kao i uvijek kad je lutkarska predstava u pitanju, djeca su pažljivo pratila i sama sudjelovala u interakciji sa lutkama i lutkarima.

 

   

 

Doček Svetog Nikole

 

06.12. 2018. datum kojeg sva djeca sa velikom radošću čekaju. Dolazak Svetog Nikole, sa jednakim uzbuđenjem čeka se i u našem vrtiću. Ove godine smo taj doček organizirali na način da djeca izvedu predstavu pod nazivom „Izgubljeni Sveti Nikola „ te da ta predstava ujedno bude i edukativna za djecu.
U dogovoru sa MUP Šibenik, prometnom policijom, „izgubljenog“  Svetog Nikolu u naš je vrtić dovela policijska patrola sa upaljenom svjetlosnom rotacijom, te sirenama u pratnji policajca na motoru.
Djeca su bila presretna, uzbuđena, ujedno su naučila kome se obratiti u slučaju da se negdje izgube.
Svetom smo Nikoli pjesmom, plesom uljepšali njegov dan, a on je nama donio male poklončiće.

 

                     

 

Plastičnim čepovima, do skupih lijekova

 

„Plastičnim čepovima do skupih lijekova „ naziv je humanitarne akcije koja već neko vrijeme postoji u Hrvatskoj. I mi smo se priključili toj akciji, da pomognemo djeci kojima su potrebi lijekovi, te da našu djecu naučimo važnosti pomaganja. Akcija će se nastaviti kroz cijelu pedagošku godinu.

 

      

 

Novogodišnja jelka – radionica za roditelje i djecu

 

Ove smo godine dugo razmišljali kakvu novogodišnju jelku napraviti da njome ukrasimo prostor našeg hola. Neku koju nikad do sada nismo, od materijala kojeg možemo reciklirati, te nešto u što možemo uključiti roditelje i djecu, kako u prikupljanju materijala, tako i u samoj izradi. Naposljetku smo se odlučili za kartonska kutije za jaja. Organizirana je radionica sa roditeljima i djecom i  nastala je prekrasna  novogodišnja jelka, koju smo ponosno prijavili i na natjecanje za najljepšu jelku i osvojili razne slikovnice.

 

            

 

 

 

 

Jesenska svečanost

U suradnji sa djecom i odgojiteljicama  D.V. Veseljko, u našem smo vrtiću održali Jesensku svečanost. U prostoru hola napravili smo pravi jesenski ugođaj, pod smo posuli suhim lišćem, napravili paravan za predstavu, složili košare sa jesenskim plodovima. Odgojiteljice su djeci održale predstavu pod imenom „Ćelavi jež“, a posjetila nas je i teta Jesenka. Svaka je odgojna skupina izvela nešto za svoje prijatelje, ples, pjesmice, brojalice, igrokaze. Ispekli smo gomilu kokica, koje su djeca s guštom pojela. Bilo je veselo, razigrano.

 

      

      

 

Otvorena vrata suda – posjet sudu

 

    25.10.2018. obilježava se Dan otvorenih vrata suda. Iskoristili smo tu jedinstvenu priliku da razgledamo kako sud izgleda iznutra, kako izgleda prostorija u kojoj rade sudci, odvjetnici, zapisničari, te u kojoj se kažnjavaju ljudi koji ne poštuju zakone. Prvo nas je ugostila i bombončićima ponudila, predsjednica suda, strpljivo je odgovarala na pitanja djece. A bilo ih je 43.
Kroz sud nas je provela jedna teta, koja je bila naš vodič. Posjetili smo i odjel gdje se čuvaju razne knjige i arhivu, pisarnicu,  sjedili na mjestu sudca, odvjetnika, zapisničara, te čak i na mjestu optuženog.
Ovo je za sve nas bio stvarno doživljaj.

 

                     


Obilježavanje rođendana Dražena Petrovića

 

 22.10.2018. posjetom spomeniku Dražena Petrovića, paljenjem svijeće i stavljanjem cvijeća, obilježili smo rođendan tog našeg šibenskog košarkaškog velikana.
Posjetili smo i koš na kojem je Dražen započeo svoje prve košarkaške korake ispred zgrade u kojoj je stanovao, te smo i tamo ostavili cvijeće ispod brisača njegovog golfa.

 

               

 

Radionica – “Tko se boji šišmiša još”

 

Djelatnici N.P. Krka, naši su redoviti gosti i puno dragi gosti. Svake nam godine održe poneku radionicu i nauče nas kolika je važnost očuvanja biljnog i životinjskog svijeta u našem neposrednom okruženju, posebno stanovnika N.P. Krka.
Ovaj put smo slušali o šišmišima, radionicu na temu „Tko se još boji šišmiša ?“
Nakon održanog predavanja, te odgovaranja na razna dječja pitanja, djeci su ponuđene maskice u obliku šišmiša, koje su sami bojali, a zatim su ih stavili na svoje glavice.
Još jednom se zahvaljujemo djelatnicima N.P. Krka i radujemo se nekom novom druženju.

 

               

 

Donacija slikovnice ” Ježić Miško i njegovi prijatelji “

 

U našem vrtiću, ugostili smo gradonačelnika Željka Burića, dogradonačelnika Paška Rakića, predstavnike Gradske čistoće Šibenik, direktora Roberta Podruga koji su nam donijeli slikovnice pod nazivom „Jež Miško i prijatelji“. Slikovnica je edukativnog sadržaja, a govori o važnosti razvrstavanja otpada i njegovog pravilnog odlaganja. Svako dijete je dobilo svoju slikovnicu, koju je moglo ponijeti doma.

 

            

 

 

Predstava ” Što ću biti kad odrastem?”

 

Pogledali smo predstavu kazališta lutaka pod nazivom :
„ Što ću biti kad odrastem?“
Bila je to prigoda, da na djeci zanimljiv način, pokažemo kojim se zanimanjima odrasli ljudi bave u svijetu koji ih okružuje.

 

   

 

 

Posjet policijskoj postaji Šibenik

 

U listopadu smo posjetili policijsku postaju Šibenik, gdje smo se upoznali sa radom naših policajaca, pogledali predavanje o opasnostima mina i minskih polja, naučili da sve što nam je nepoznato, razni predmeti, torbe, igračke i slično, ne smijemo dirati. Najveće uzbuđenje ipak je zavladalo kad su djeca sjela na policijski motor ili kad su glumila da odlaze u zatvor, pa se moraju slikati sa brojem u rukama.

 

            

 

Dan grada Šibenika

 

Period početka pedagoške, pa sve do nove godine, obilježili smo nizom aktivnosti. Godinu smo počeli obilježavajući Dan grada Šibenika, kojeg smo proslavili u našem vrtićkom kvartu Baldekin, gdje smo na trgu zajedno sa prijateljima iz drugih vrtića, prigodnim pjesmama i plesom, obilježili taj dan.

 

      

 

 

 “Crvenkapica”

U sklopu DV Jutro, djeluje dramska skupina ( odgojiteljice Dijana Paškov – Ivana Vukšić ) koje sa svojom odgojnom skupinom stvaraju razne predstave, koje onda izvode na nekim manifestacijama, a često i „gostujući“ u drugim vrtićkim objektima.
Nedavno su posjetili naša dva objekta DV Kućica i DV Vidici, te su nam se predstavili sa predstavom „Crvenkapica“.
Djeca su uživala u njihovoj izvedbi, jer kad djeca glume djeci, to je ipak najbolje i najzanimljivije.
Malim glumcima, čestitamo na vrhunskoj izvedbi. Bravo!

 

 

                      

 

 

“Budućnost knjige”-likovni natječaj

 

Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“, objavila je poziv za likovni natječaj – „Budućnost knjige“, a u povodu manifestacije Noć knjige 2018g.
Ponosni smo na sudjelovanje naše djece u tom natječaju, a posebno na naše dobitnike nagrade, djevojčicu Milu Gončin i dječaka Emanuela Klarića ( odgojna skupina Margita Roca i Anita Lambaša )
Čestitamo!

 

                    

 

 Međunarodni Dan knjige

 

U današnje vrijeme, djeca su sve više nego ikad okružena ekranima, naučena da prstićima prelaze preko njih, te da na taj način uče o svijetu koji ih okružuje.
Priče, knjige, slikovnice, sve su manje zastupljene u njihovim životima, šta ni najmanje nije dobro za razvoj djeteta.
Zato odgojitelji u svom svakodnevnom radu, koriste edukativne priče, slikovnice, listaju ih zajedno s djecom, čitaju, prepričavaju, razgovaraju…
14.02. obilježava se Međunarodni Dan knjige. U našem vrtiću, obilježimo ga na način da djeci neku priču pročita osoba koja nije njihov odgojitelj.
Na takav način djeca dobiju neki potpuno novi doživljaj, nešto šta nije uobičajeno i uvijek se pokaže da je to jako dobra ideja.
Ove godine u skupini odgojiteljica Margita Roca i Anita Lambaša, priču „Zaljubljeni vrabac“ , pričala je teta Zdenka Kekelić, koja je za tu priliku izradila lutku od balona, te priču “Pasta za divne snove”.
U skupini odgojiteljica Marina Ljutić i Duška Mikulandra, te odgojiteljica Svetka Jurković i Claudia Marija Vrbičić,  priču „Ribica duginih boja“ ispričala je naša teta kuharica Mila Papak.
Djeca su bila oduševljena, novim licima, novim pričama, a mi zahvaljujemo teti Zdenki i kuharici Mili šta su djeci uljepšala dan.

 

 

                       

 

Posjet Svetog Nikole

 

Dolazak Svetog Nikole u naš vrtić, obilježili smo nizom aktivnosti. Svečanost je započela predstavom za djecu „Tri sestre“, koju su za djecu uvježbale i izvele mame djevojčice Mile Gončin i Doris Marinov, te dječaka Emanuela Klarića, Bartola Smoje i Jakova Vukšića ( iz skupine odgojiteljica Margita Roca i Anita Lambaša )
Zatim nas je posjetio, glavom i bradom sam Sveti Nikola ( otac djevojčice Hane Rončević iz jasličke skupine ) kojem su djeca pokazala šta su za njega naučila, ples, pjesmice, recitacije, igrokaze…
Atmosfera je bila fenomenalna, djeca su opet uživala u predstavi koje su mame izvele, a naravno, najviše su se obradovala poklonima koje nam je Nikola donio ( razne slikovnice, bojanke, istraživačke setove … )

 

                                                  

 

 

 

Jesenska svečanost

 

Svake godine obilježavamo godišnje doba jesen, nizom aktivnosti koje se odvijaju u skupinama, dok  jesen naposljetku ne obilježimo svi zajedno događajem kojeg nazivamo Jesenska svečanost.
Djeca svake skupine predstave se svojim prijateljima kroz igrokaz, recitaciju, pjesmicu, ples, a u posjet nam dođe i teta Jesenka.
Vrtićem se širi miris kokica, koje djeca obožavaju, a njihove odgojiteljice im ih ispeku.
Ove godine, mame dječaka Emanuel, Jakov, Tonko, Bartol, te mama djevojčice Mile ( skupina odgojiteljica Margita Roca i Anita Lambaša ) predstavile su se sa prigodnom predstavom „Jabuka“ .
Djeca su bila oduševljena.
A mi se zahvaljujemo vrijednim mamama, koje su dolazile na probu i uvježbavale tekst uz koordinaciju odgojiteljice Margite Roca, te vrijednim ručicama djece koja su izradila scenu za Jesensku svečanost i samu predstavu.

 

 

                                                        

 

 

 Edukativna radionica N.P.Krka

 

Ove godine program našeg vrtića usmjerili smo na Odgoj za okoliš, te intenzivnije nego inače radimo sa djecom na njihovoj edukaciji, spoznajama, razvoju ekološke svijesti, moralnim vrijednostima, načinima i potrebama za očuvanjem biljnog i životinjskog svijeta koje nas okružuje, te zapravo na očuvanju ove naše prekrasne planete Zemlje.
U tim našim nastojanjima u pomoć smo pozvali naše, već dugogodišnje suradnike, edukatore iz N.P. Krka, koji su se kao i uvijek odazvali na naš poziv. Ostvarili su izvrsnu interakciju s djecom, te održali vrlo kvalitetnu prezentaciju na temu :
„Mini čuvari prirode“, priča i slikovni kviz o prirodi, biljkama, životinjama i zaštiti okoliša.
To je prva u nizu edukativnih radionica koja će se održati u našem vrtiću.
Od srca zahvaljujemo djelatnicima N.P. Krka, na ovako zanimljivom druženju, te sa nestrpljenjem isčekujemo novo.

 

                    

 

 Predstava “Mačak, pjetlić i lija”

 

U našem vrtiću, ugostili smo kazalište Lutonjica Toporko, koje nam je održalo lutkarsku predstavu „Mačak, pijetao i lija“.
Priča je to o borbi lukave lisice da nadmudri pijetla i možda bi se to tako i desilo, da u pomoć nije došao mačak i spasio ga.
Djeca uvijek i iznova uživaju u predstavama, posebno lutkarskim, pa se radujemo šta će nam u goste doći u ovoj pedagoškoj godini još poneka predstava.

 

                       

Proslava Dana kruha

 

Prigodnom svečanosti, 20. listopada, obilježili smo Dane kruha. To je već dugogodišnja tradicija u kojoj djeca prije same svečanosti uče
Na kraju svi zajedno zapjevamo pjesmice o pekaru i kruhu, te se počastimo toplim pispaljima.
Ovim putem zahvaljujemo se mami djevojčice Mile, Ani Paić, šta nam je donirala tijesto i tako svoj djeci u našem vrtiću omogućila slatke zalogaje.

 

                                         

 

Obilježavanje Međunarodnog dana štednje

 

U suradnji sa roditeljem Dariom Marinov , tatom djevojčice Doris, zaposlenim u Kent banci, obilježili smo Međunarodni dan štednje.
Djeca su prvo bila počašćena slatkisima, sokićima ,bojali su bojanku, razgovarali su s tatom od Doris, postavljali razna pitanja.
Strpljivo i jezikom razumljivim dječjem uzrastu, tata Dario, objasnio im je što je to štednja, koja valuta je u Hrvatskoj, zašto se obilježava Međunarodni dan štednje, šta je bankomat, gdje dižemo plaću, kako štediti novce preko kasice prasice i još mnogo toga.
Djeca su dobila i prigodne poklone.
Ovim putem zahvaljujemo svim zaposlenicima banke, a posebno ljubaznom tati Dariu , šta nas je tako lijepo ugostio.

 

                    

 

Obilježavanje Svetog Mihovila

 

Kao i svake godine, tako smo i ove, Dan grada, obilježili nizom aktivnosti. Na Krešimirovom trgu, djeca su pjevala i plesala pjesmice “Oj Dobriću”, te “Školicu”. Pod motom “Trka za moj grad”, na nogometnom stadionu , tradicionalno se održala utrka, a vjerska skupina iz našeg vrtića, sudjelovala je u procesiji.

 

ples na trgu

 

        

 

trka za moj grad

 

        

     

 

procesija

 

              

Dodjela nagrada za Svetog Mihovila

 

U prigodi proslave Dana grada Šibenika o svetkovini Sv. Mihovila, Centar za vizualnu kulturu Gradske knjižnice Juraj Šižgorić raspisao je likovni natječaj s temom Sv. Mihovila. Pristiglo je četrdesetak likovnih uradaka lika Svetog Mihovila te je 27. rujna 2017., u galeriji knjižnice upriličeno otvorenje izložbe i proglašenje najboljih radova.
Likovnom tehnikom kaširanja novinskim papirom, djeca iz skupine odgojiteljica Margita Roca i Anita Lambaša, djevojčica Mila Gončin i dječak Emanuel Klarić, izradili su Svetog Mihovila i dobili nagrade za svoje radove.

 

 

        

 

 

 

Nagrade za narodne poslovice

 

Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” objavila je natječaj za narodne poslovice. Dodjela nagrada bila je 13.09.2017g. a dobili su je djeca iz skupine odgojiteljica Margita Roca i Anita Lambaša i to  djevojčica Mila Gončin, dječaci Jakov Krnić i Vice Dulibić.

 

     

 

Proslava „Majčinog dana“

 

Skupina vjersko-katoličkog odgoja, 04.05.2017g. sudjelovala je priredbi „Majka, srce obitelji“.
Djeca su izvela plesnu točku, pod imenom „Sreća najveća“
Tradicionalni je to susret vrtića, osnovnih i srednjih škola, te njihovih majki, povodom proslave „Majčinog dana“.
Susret je održan u Katoličkoj školi, a proslavi je prisustvovao i biskup Tomislav Rogić.

 

            

 

 

Posjet izložbi „Prijatelji suhozida“

 

Djeca dviju odgojnih skupina, odgojiteljica Svetka Jurković i Claudia Marija Vrbičić, te Ksenija Lučev i Valentina Erceg, posjetila su Muzej grada Šibenika i to izložbu pod nazivom „Prijatelj suhozida“.
Zaposlenica muzeja gos. Ivana ljubazno nas je provela kroz muzej i upoznala nas sa fotografijama Boška Fržopa, sa tematikom bunja i suhozida.
U samom muzeju nalazi se bunja napravljena od stiropora, a njena uloga je edukativnog i praktičnog karaktera da djeca zajedno sa gosp. Ivanom slože bunju i to komad po komad.
Nakon šta je bunja složena, jedno po jedno dijete ulazilo je u nju.
Djeca su se oduševila tim radom, izradom bunje, pa su kroz likovno izražavanje to i pokazali nakon povratka u vrtić.
Zahvaljujemo gos. Ivani na trudu i vidimo se uskoro sa nekom novom muzejskom izložbom.

 

                 

Posjet Dental centru Dubravica 

 

U sklopu projekta „Zubi“ kojeg smo zapoceli ove pedagoške godine, posjetili smo i Dental centar Dubravica, gdje nas je dočekala mama dječaka Tome, teta zubarica Maša.
Tijekom posjeta Maša nas je upoznala sa ordinacijom u kojoj radi, prima pacijente velike i male, te nam pokazala sve šta joj je potrebno da bi popravila zubiće.
Tako smo upoznali, a Maša je svim spravama dala i imena koja djeci približavaju njihovu svrhu:
stolicu sa liftom-zubarsku stolicu, ogledalce i brojalice zubića-iglu, usisavač sline-patkicu, brusilicu-pčelicu, brusilicu-komarac, svjetlo i još puno toga.
Bez straha, djeca su jedno po jedno sjela na zubarsku stolicu i teta Maša im je pregledala zubiće i još ih namazala posebnom pasticom.
Za vrijeme pregleda zubića, svako dijete sa stolice moglo je gledati crtić.
Došla je i „Zubić Vila“ , koja je uz pomoć lutke krokodila, komunicirala sa djecom.
Da bi se zahvalili našoj  Maši, zapjevali smo nekoliko prigodnih pjesmica, te izrecitirali recitaciju.
Djeca su oduševljena ovom posjetom, a najponosniji je dječak Toma, jer to je ipak samo njegova mama.
Hvala Vam Mašo od srca.

                             

 

 

Posjet Autoškoli “Zeleni val”

 

U dogovoru sa tatom dječaka Filipa i djevojčice Nike, Vedranom Škugorom instruktorom vožnje u autoškoli „Zeleni val“ , skupine odgojiteljica Svetka Jurković – Claudia Marija Vrbičić , Margita Roca – Anita Lambaša, posjetile su autoškolu.

Cilj posjete bio je upoznavanje djeca sa prometnom kulturom, ponašanjima djece u prometu, vozila, upoznavanje prometnih znakova…

Prvo su se djeca upoznala sa voznim parkom autoškole, ulazila su u vozila, trubila sa sirenom, okretala volan, zakopčavala pojas i slično.

Druženje se nastavilo u učionici, gdje se uz videozapis nastavilo upoznavanje sa raznim situacijama u prometu, koje su vrlo važne za djecu, sudionike u prometu.

Djeci je taj videozapis bio toliko interesantan, da su tražila ponavljanje tog zapisa više puta, a i sama su aktivno sudjelovala u toj aktivnosti, postavljajući pitanja ili iznoseći svoja razmišljanja za sve šta ih je zanimalo.

Zahvaljujemo se tati Vedranu i njegovim kolegama iz autoškole „Zeleni val“ šta su nas tako lijepo primili, te nam obogatili znanja važna za svakodnevni život djece, sudionika u prometu.

 

                                                          

 

 

Posjet tete zubarice i “Zubić Vile”

 

U našu skupinu došla je mama dječaka Tome, koja je zubarica i osim pribora za pregled zubića, sa sobom je povela pravu živu „Zubić Vilu“ .
Teta zubarica naučila nas je puno o zubićima, održavanju higijene, grici-grecima koji mogu pogristi  zubiće i prebojati ih u ružnu crnu boju. I pregledala je naše zubiće.
Naučili smo koliko je važno ići kod zubarice, jer samo ona može vidjeti kriju li se u našim zubićima neki zločesti grici-grec, te da se tete zubarice ne treba plašiti.
Hvala teta zubarice Mašo,a hvala i „Zubić Vili“ na posjeti našoj skupini. Vidimo se opet.

 

                                                                       

 

Posjet Udruzi slijepih Šibenik

Povodom sv. Lucije zaštitnice slijepih posjetili smo udrugu i družili se sa njihovim članovima.
Ova posjeta dogovorena  je  još  prošle godine prilikom  posjete  barba Tihe našoj skupini. S radošću i velikim iščekivanjem družimo se sa barba Josom, Tihom ,Darkom, Karlom,…
Upoznajemo neke predmete s kojima se i oni mogu služiti iako ne vide. Vagali smo se i čuli koliko imamo kila.
Čuli koliko je sati, tko zove na mobitel, kolika nam je temperatura.
Vidjeli i opipom čitali slikovnicu ,pismo braice, pokušali hodati s bijelim štapom, ….
A najveća zagonetka je kako igraju pikado. S pikadom  koji govori  upoznaje nas barba Darko i Tiho.I mi smo probali igrati pikado.
To se djeci najviše svidjelo. Rado bi ponovo došli u posjet, zbog svega što su vidjeli i doživjeli, ali i zbog pikada.

Na kraju posjete uz prigodne pjesme čestitamo im Sv.Luciju i Božićne blagdane i poklanjamo čestitke i božićni aranžman koje smo  izradili sa roditeljima.

Cvita: “Ja bih ponovo došla u udrugu slijepih!”

Nika:” Vaga je rekla da imam 19 kilograma i 5 (500grama) ?”

Sve im je bilo zanimljivo ali najviše pikado. Sva su djeca probala bacati strelicu i pogoditi neki broj i zbog toga su bili sretni.

Na povratku u vrtić Filip uz pomoć Brune pokušava hodati zatvorenih očiju.
Filip:” to je baš teško. Ali zato imaju bijeli štap ili im pomaže barba Karlo ili neko drugi!” 

                                                   

 

 

 

 

To Top