Doda Pčelarica – BEE4U u posjet DV Kućica

Svjetski dan pčela se obilježava svakog 20.05. Ovaj datum je odabran jer je tada rođen pionir pčelarstva Anton Janša.
Cilj ovog datuma jeste da se poveća svijest o pčelama, kao i o drugim polinatorima koji su bitni za održavanje ekosistema.
Ujedinjene nacije su 2017. godine prihvatile prijedlog Slovenije da se 20.05. označava kao Svjetski dan pčela.

Oprašivanje je, međutim, temeljni proces za opstanak našeg ekosistema. Gotovo 90% divljih biljnih vrsta na svijetu ovisi u potpunosti ili barem dijelom o oprašivanju zajedno s više od 75% svjetskih prehrambenih usjeva i 35% globalnog poljoprivrednog zemljišta.
Oprašivači ne samo da direktno doprinose sigurnosti hrane, već su i ključni za očuvanje biodiverziteta.  Međutim, pčele kao i drugi polinatori su pod prijetnjom izumiranja usljed različitih ljudskih i drugih aktivnosti.

Najveći problem je što broj pčela tokom zadnjih nekoliko godina drastično opao i u narodu se vjeruje da kada pčele nestanu, nestati će i ljudi.
Pored klimatskih promjena, koje su najveća prijetnja cijelom svijetu, neke od glavnih prijetnji za pčele su pesticidi gubitak staništa.

Izuzetno je bitno učiti djecu od malih nogu važnosti očuvanja biljnih i životinjskih vrsta koje dijele s nama ovu našu jedinu planetu Zemlju.
Pa tako i pčelica.

Nakon niza aktivnosti u kojima su se djeca upoznavala sa životom pčelica, njenim proizvodima, staništima, kroz razne likovne aktivnosti, bojanke, ilustracije, knjige, pa čak i pečenje kolačića sa medom, u posjet DV Kućica, odgojnoj skupini Sovice, došla je Doris Banić, poznata kao šaptačica pčelama – Doda Pčelarica – BEE4U.

“Jeste li znali da je pčela jedini insekt od kojeg dobijemo hranu.
Slatku, zdravu, i bez onečišćenja prirode u njenoj proizvodnji.
A kada dijete shvati veličinu ovog malog stvorenja to je divno.

Ali iznad svega divno je kada isto to dijete shvati da one djeluju i opstaju samo kao zajednica, jer samo snažna i složna zajednica opstaje.
Iako su sitne i male, po mudrosti i pameti nismo im ni do njihovih malih koljena” – rekla je teta pčelarica.


Sa sobom je donijela i “paket pomoći” za pčelice, a to su sadnice koje su djeca posadila u dvorište svojeg vrtića, a donijela je i prave žive pčelice.

Bilo je ovo kako za djecu, tako i za odgojiteljice jedno prekrasno iskustvo u kojem su svi ponešto naučili.
Zahvaljujemo teti pčelarici na posjeti i radujemo se nekom novom susretu.

Jedno je sigurno – ČUVAJMO PČELICE – one su neprocjenjivo blago naše planete.

DV Kućica
Odgojna skupina – Sovice
Odgojiteljice : Anita Lambaša i Danijela DamjanićNo Comments

Comments are closed.

To Top