Tjelesna aktivnost uz pomoć balona

TJELESNA AKTIVNOST VRLO JE BITAN FAKTOR RASTA I RAZVOJA DJECE. U INTERESU SVAKOG RODITELJA TREBALO BI BITI POTICANJE DJETETA NA REDOVITU TJELOVJEŽBU. AKO ŽELITE DA VAŠE DIJETE VIŠE VJEŽBA, MORAT ĆETE I SAMI POČETI VIŠE VJEŽBATI. NEKA FIZIČKA AKTIVNOST POSTANE NAVIKA CIJELE OBITELJI. NARAVNO, VJEŽBANJE MORA BITI I ZABAVNO STOGA VRLO JE JEDNOSTAVNO U SVAKODNEVNU RUTINU UBACITI NEKOLIKO SETOVA VJEŽBI KOJE RODITELJI I DJECA MOGU IZVODITI ZAJEDNO.

 

IGRE  I VJEŽBE NAPUHANIM BALONOM

VJEŽBE BALONOM:

( SVE VJEŽBE IZVODIMO 7 DO 10 PONAVLJANJA )

  BALON DRŽIMO RUKAMA IZNAD GLAVE I IZVODIMO OTKLONE TRUPOM NA JEDNU PA NA DRUGU STRANU ( LIJEVO I DESNO ). NOGE SU U MALO RAŠIRENE.                         
BALON JE I DALJE U  RUKAMA ISPRUŽENIM IZNAD GLAVE.  IZVODIMO PRETKLON – TIJELOM NAPRIJED I OTKLON  – TIJELOM UNATRAG.

 STOJIMO NA NOGAMA ,RUKE SU RAŠIRENE. PREBACUJEMO BALON ISPRED SEBE IZ JEDNE RUKE U DRUGU I ŠIRIMO RUKE DO KRAJA. ISTI STAV KAO U PRETHODNOJ VJEŽBI, SAMO BALON PREBACUJEMO ISPRUŽENIH RUKU IZNAD GLAVE. ( LIJEVO I DESNO)STOJIMO NA NOGAMA  BALON JE U RUKAMA ISPRED NAS. NAIZMJENIČNO DIŽEMO LIJEVO PA DESNO KOLJENO I DODIRUJEMO BALONU RUKAMA.NA NOGAMA SMO I DALJE BALON DRŽIMO U RU ISP SEBE ILI IZNAD GLAVE I POLAKO IZVODIMO ČUČNJEVE A RUKE TADA SPUŠTAMO PRUŽENE ISPRED SEBE. NOGAMA SMO BALON NAM JE U RUKAMA. POKUŠAVAMO GA OKO TIJELA ( OKO STRUKA ) IZ RUKE U RUKU PREBACITI DA NAM NE PADNE NA POD.
U PRETKLONU SMO MALO ZGRČENIH KOLJENA POKUŠAVAMO BALON PREBCIVAT OKO KOLJENA JEDNE PA DRUGE NOGE. U OBLIKU BROJA  OSAM. LEŽIMO NA PODU, BALON NAM JE U RUKAMA ISPRUŽENIM IZNAD GLAVE. DRŽEĆI BALON U RUKAMA DIŽEMO SE U SJEDEĆI POLOŽAJ.LEŽIMO NA TRBUHU, BALON NAM JE OPET U RUKAMA ISPRED NAS NAIZMJENIČNO ODIŽEMO LAGANO GORNJI DIO TIJELA, SPUSTIMO A ONDA ODIŽEMO SAMO  NOGE. (MOŽE I OBRNUTO)

BALON NAM JE MEĐU STOPALIMA, NAJPRIJE ODIŽEMO NOGE UVIS, SPUŠTAMO NA POD A ONDA ODIŽEMO LAGANO GORNJI DIO TIJELA – TRUP.
IGRE BALONOM

 

POTREBNO VAM JE:  NAPUHANI BALON

                                      KARTICE SA BROJEVIMA (BILO KAKVE IGRAČE KARTE)


IZVUCI KARTU , PREPOZNAJ I IMENUJ BROJ, ZATIM TOLIKO PUTA :

      *   UDARI BALON DLANOM

      *    UDARI BALON STISNUTOM ŠAKOM

      *    UDARI BALON KOLJENOM

      *    BACI BALON U VIS I UHVATI SA OBJE RUKE

      *    BACI BALON U VIS PLJESNI RUKAMA PA UHVATI


 ODBOJKA BALONOM

NA OTVORU VRATA ( ŠTOKU) SA JEDNE STRANE NA DRUGU ZALIJEPITE ŠPAG ILI NEKU VRPCU…VISINU PRILAGODITE VISINI DJETETA. IGRA JE NAMIJENJENA ZA NAJMANJE DVA IGRAČA. JEDAN DRUGOM PREKO KONOPCA DLANOM UDARAJU BALON I PREBACUJU NA DRUGU STRANU…BALON NE SMIJE PASTI NA POD. POBJEĐUJE ONAJ SA MANJE POGREŠAKA U PREBACIVANJU.


 UBACI BALON KROZ OBRUČ

OD KARTONA(ŽICE, PLASTIČNE CIJEVI I SL.) NAPRAVITE NEKAKAV OKVIR OKRUGLOG ILI KVADRATNOG OBLIKA. VEŽITE KONOPCEM ILI KONCEM I OBJESITE ( ZALIJEPITE NA ŠTOK VRATA)

NA PODU ONAČITE POČETNU CRTU SA KOJE ĆE DIJETE POKUŠAVATI UBACITI BALON KROZ OKVIR….POGODKE BROJITE I ZBRAJAJTE…POBJEDNIK JE ONAJ SA VIŠE POGODAKA .


PRONAĐI SKRIVENI BALON

U IGRU SE MOŽE UKLJUČITI I CIJELA OBITELJ. ZADATAK JE PRONAĆI JEDAN ILI VIŠE SKRIVENIH BALONA (U STANU ) U ŠTO KRAĆEM VREMENU. MOŽETE IGRATI I U PAROVIMA . DA BUDE MALO LAKŠE I BRŽE MOŽETE SE SLUŽITI TAKTIKOM NAVOĐENJA TOPLO – HLADNO.


NA KRAJU PREDLAŽEMO IGRU:  PLES S BALONIMA

IGRA SE U PAROVIMA, POŽELJNO JE DA SU PAROVI PRIBLIŽNO ISTE VISINE. UPALITE GLAZBU, BALONE STAVITE IZMEĐU ČELA I ČELA DRUGE OSOBE POKUŠAVATE ŠTO DUŽE PLESATI I GIBATI SE A DA VAM BALON NE ISPADNE.

MOŽETE ZAPLESATI I UZ PJESMU BOMBONI – KLINCI S RIBNJAKA


Bomboni – Klinci s Ribnjaka


SRETNO I DOBRU ZABAVU VAM ŽELIMO…


Pripremila: odgojiteljica Anita Strika DV Vidici – Potkrovlje

No Comments

Comments are closed.

To Top